Dišni organi i bolesti

Dišni organi

Za život nam je nužan kisik. Zadaća je naših dišnih organa da nas opskrbljuju kisikom, koji dolazi iz udahnutog zraka. Istim se putem iskorišteni zrak uklanja iz organizma.

Dišni organiOrgane za disanje čine nos, usna šupljina, dušnik, bronhi i pluća – tim putem prolazi zrak pri udisanju. Udahnuti se zrak u nosu ugrije, ovlaži i čisti brojnim trepetljikama koje prekrivaju sluznicu nosa. Kad se zrak udahne kroz usta, ulazi u dušnik, a da se pritom ne očisti jer u usnoj šupljini nema gore spomenutih “čistača” – trepetljika. Zato je, općenito govoreći, zrak bolje udisati kroz nos. Udahnuti zrak kroz dušnik ulazi u bronhe. Unutarnja površina dušnika i bronha također je prekrivena trepetljikama, koje se neprekidno pomiču u smjeru prema ustima. Na taj se način sitne strane čestice i sluz mogu prenijeti do usta i ukloniti. Bronhi povezuju dušnik s plućima: na kraju dušnika bronhi se račvaju u sustav sitnih kanalića s bezbrojnim dendritičnim ograncima. Ti sitni ogranci prelaze u alveole ili tzv. zračne mjehuriće.

Pluća sadrže više od 300 milijuna takvih zračnih mjehurića, obavijenih gustom mrežom sitnih vena. Kad bismo sve zračne mjehuriće rasprostrli jedne do drugih, njihova bi površina prekrila pola teniskog igrališta! Ta silno velika površina nužna je da bi pri svakom udisaju preuzela što više kisika.

Zračni se mjehurići pri udisanju pune zrakom. Kisik nazočan u tom zraku ulazi u krv što protječe sitnim venama i njima se prenosi u sve dijelove našeg tijela. Potrošnjom kisika stvara se ugljični dioksid, otpadna tvar, koja se krvlju prenosi natrag u pluća, odakle se izdahnutim zrakom uklanja iz tijela.

Kašalj

Oko 90% svih prehlada uzrokuju virusi. Pri dodiru s osobom koja je već prehlađena, naročito u sredstvima javnog prijevoza kad je gužva, u školama i na poslu, krajnje je teško zaštititi se od virusa. Oni kroz dišni sustav ulaze u bronhe, gdje napadaju zdrave stanice i u njima se umnažaju. Imunološki sustav zdrava čovjeka u normalnim je okolnostima sposoban obraniti tijelo od takvog napada. Naš imunološki sustav može, međutim, oslabiti, napose tijekom mjeseci kad su prehlade ionako češće zbog propuha, vlažna vremena ili mokrih nogu. Virusi tada imaju lak posao.

Bronhitis

Bronhi na takav napad reagiraju upalom i povećanim stvaranjem sluzi. Trepetljike više ne mogu prenositi sluz natrag, te zbog toga počinjemo kašljati. Kašljanjem se olakšava oslobađanje sluzi, koja se zajedno s cijelom vojskom virusa prenosi prema ustima i izbacuje u okolinu brzinom do 800 kilometara na sat. Ta je brzina oko tri puta veća od one koju postiže Michael Schumacher na utrkama Formule 1. Svatko tko se nađe u dosegu iskašljanih virusa, tako se može zaraziti.

Prehlada često počinje suhim kašljem, koji kasnije prelazi u tzv. produktivni, pri kojem se izbacuje sluz. Premda nas to može smetati, zapravo nam treba biti drago. Iskašljavanjem sluzi pomažemo organizmu da ozdravi.

Važno! Kašalj se djelotvorno i na prirodan način može liječiti ljekovitim bršljanom (Prospan®). Ljekoviti bršljan pomaže otapanju guste sluzi i tako olakšava njeno iskašljavanje.

Astma

Brojni su uzroci astme, uključivši:

  • genetsku sklonost
  • alergije
  • psihosomatske poremećaje

Za vrijeme napadaja astme, dišni se sustav steže. Pri takvom napadaju disanje je odjednom vrlo otežano i pogođena osoba se boji da će se ugušiti. Napadaj može biti praćen plućnim šumovima, kašljem, iskašljavanjem i osjećajem stezanja i pritiska u grudnom košu.

Astma je jedno od najčešćih kroničnih stanja širom svijeta i njena je učestalost u industrijaliziranim zemljama u stalnom porastu.

Važno! Osobe koje pate od astme, općenito trebaju uzimati lijekove. Ljekoviti bršljan (Prospan®) odličan je kao dodatno sredstvo za prirodno ublažavanje simptoma.