Liječenje negativnog tlaka u srednjem uhu

Otovent®

Kome je namijenjen Otovent® balon?

Happy Beautiful Girl with Bubbles in Sunny Day in Green Park. Sunlight effect. Toned

Otovent® je namijenjen onima koji pate od čestih upala uha i infekcija uha te nakupljanja tekućine u srednjem uhu. Ne uključuje kirurški zahvat ni lijekove, a specijalisti otorinolaringolozi je preporučuju posljednjih 20 godina za rješavanje problema nakupljene tekućine u srednjem uhu.

Otovent® metoda je klinički dokazana prva linija liječenja kojom je moguće izbjeći kirurško umetanje cjevčice za drenažu (ventilacijske cjevčice) u bubnjić.

Lako je s Otoventom®

Djeci je napuhavanje balona poput igre, što uvelike olakšava primjenu i pravilno izvođenje ove metode liječenja. U kliničkim ispitivanjima nije zabilježena niti jedna neželjena pojava pri primjeni ove metode.

Koristi se tako da dijete kroz nos napuhuje mali balon čime se izjednačava tlak u srednjem uhu.

Napuhavanje balona otvara Eustahijevu tubu čime se olakšava istjecanje nakupljene tekućine iz srednjeg uha.

Otovent® metodu djeca mogu primjenjivati kod kuće uz nadzor roditelja. Postupak je potpuno bezbolan, neškodljiv i traje svega nekoliko sekundi. Preporučuje se koristiti Otovent® metodu dva do tri puta dnevno, sve dok se ne osigura potpuno istjecanje tekućine iz srednjeg uha.

Kupi Otovent balone ovdje!!

Kako izgleda Otovent® metoda?

Primjenom nastavka za nos i balona, u se stvara pozitivan tlak kojim se kroz Eustahijevu tubu neutralizira negativan tlak u srednjem uhu. Otovent®  metoda može se podijeliti u dvije faze – faza napuhavanja i faza ispuhavanja.

  • Faza napuhavanja: primjena Valsalva pokusa (forsirani izdah kroz suženi otvor) povećava tlak u nazofarinksu. Tijekom ove faze dolazi do izjednačavanja tlaka u srednjem uhu s tlakom u vanjskom uhu
  • Faza ispuhavanja: primjena Politzer pokusa (autoinflacija zraka u prostor srednjeg uha činom gutanja) omogućava dotok zraka u prostor srednjeg uha (Eustahijeva tuba se tijekom gutanja otvara) da bi se izjednačio tlak u srednjem uhu s tlakom u vanjskom uhu

Kako se primjenjuje Otovent®?

Evo kako izgleda metoda u samo tri jednostavna koraka:

  1. Balon spojiti na plastični nastavak za nos. Desnom rukom prihvatiti okrugli dio nastavka za nos i umetnuti ga u desnu nosnicu. Lijevom rukom zatvoriti lijevu nosnicu.
  1. Duboko udahnuti, zatvoriti usta i ispuhivati zrak kroz nosnicu sve dok se balon ne napuhne do veličine grejpa.
  1. Ponoviti postupak s lijevom nosnicom. Postupak je uspješno proveden ako se osjeti popuštanje pritiska i/ili čuje pucketanje u uhu. Ako pomažete djetetu pri izvođenju ovog postupka, provjeriti osjeća li olakšanje i/ili pucketanje u uhu.

Ako nema promjene:

  • Ponoviti drugi korak postupka s glavom lagano nagnutom prema naprijed i zakrenutom udesno
  • Ponoviti treći korak, kad je balon dovoljno napuhan, pokušati progutati. Provjeriti je li nastavak za nos dobro umetnut u nosnicu – sav zrak treba ulaziti u balon

Postupak je uspješno proveden ako se osjeti popuštanje pritiska i/ili čuje pucketanje u uhu. Ako pomažete djetetu pri izvođenju ovog postupka, provjeriti osjeća li olakšanje i/ili pucketanje u uhu.

Napomena: Isti balon smije se upotrijebiti najviše 20 puta.

Uputa o proizvodu

Download upute Otovent® u PDF obliku