Sluznica nosa

Nos je iznutra obložen respiratornom sluznicom, čija je bitna karakteristika cilijarni epitel, koji jamči potpunu funkcionalnost dišnih organa.

Žljezdane stanice i cilijarne dlačice (cilije) sastavni su dio sluznice dišnog sustava. Žljezdane stanice proizvode tekućinu (sluz), koja grije i vlaži zrak koji se udiše (otprilike 10.000 litara dnevno) a ujedno apsorbira prašinu, prljavštinu, klice i tome slično. Cilije se neprestance kreću i prenose apsorbirana strana tijela, kao na pokretnoj traci, natrag van ili, grlom u želudac. Kad se sluznica nosa isuši slabi i njezina prirodna zaštitna funkcija.

Nisita® sadržava dvije soli: natrijev klorid i natrijev hidrogenkarbonat. Sadržaj soli odgovara potrebama sluznice nosa čime se pospješuje njezina regeneracija. Natrijevi i kloridni ioni, odgovorni su za održavanje osmotskog tlaka, a time i brojnih tjelesnih funkcija. Zahvaljujući svojem higroskopskom učinku, oni stvaraju vlažno okružje u nosu.

Kao zaštitni sustav, natrijev hidrogenkarbonat održava blago lužnati pH-a, omogućujući tako pravilno funkcioniranje cilija na sluznici nosa.

Tako su na idealan način pojačane funkcije sluznice nosa čime se potpomaže funkcija čišćenja sluznice, omekšavaju se postojeće osušene nakupine u nosu i ublažavaju simptomi poput svrbeža, peckanja i kihanja.