Riješite se gljivica na noktima
  • Pitanja i odgovori
  • Gljivična infekcija noktiju

Gljivična infekcija noktiju

Što je gljivična infekcija noktiju?

Gljivična infekcija noktiju (onihomikoza) je bolest kod koje gljive uzrokuju oštećenja i propadanje nokta. Mijenja se izgled nokta, on postaje zadebljan i žute boje te se počinje odvajati od ležišta nokta. Može se osjećati bol, osobito pri hodanju. Bez liječenja stanje će se vjerojatno pogoršati, a gljive se mogu proširiti na druge nokte, pa i na druge osobe.

Što može uzrokovati gljivičnu infekciju noktiju?

Razni su čimbenici nastanka gljivične infekcije noktiju: ozljede nokta, nošenje sintetičkih čarapa, uske cipele, određene sportske aktivnosti kao što su plivanje, planinarenje ili trčanje maratona …, općenito sve situacije u kojima su noge sklone znojenju, maceraciji i vlaženju te izložene opetovanim udarcima. Gljivična infekcija noktiju rezultat je gljivične kontaminacije noktiju (dermatofiti, Candida) nakon prethodne infekcije kože, npr. atletskog stopala. Naime kada se loše tretiraju ili u potpunosti ne izliječe, gljivične infekcije kože mogu se proširiti i uzrokovati gljivičnu infekciju noktiju. Valja napomenuti da su neke osobe više podložne gljivičnim infekcijama: dijabetičari, osobe koje imaju problema s cirkulacijom, osobe čija zanimanja zahtijevaju nošenje sigurnosnih cipela ili čizama itd. Ako se problem nastavi, obratite se svom liječniku.

Važne preporuke za učinkovito liječenje i prevenciju gljivične infekcije noktiju

  • Nakon pranja dobro osušite ruke i noge čistim ručnikom namijenjenim za osobnu uporabu. Obratite posebnu pozornost na područje između prstiju.
  • Redovito podrezujte nokte. Ne grizite nokte i ne uklanjajte kutikulu uz korijen nokta kako ih ne biste izložili ozljedama.
  • Nosite prikladne čarape i cipele. Izbjegavajte uske i zatvorene cipele izrađene od sintetičkih materijala. Nosite pamučne čarape kako bi Vam noge bile suhe i svježe. U slučaju pojačanog znojenja čarape mijenjajte češće.
  • Nosite cipele za kupanje pri korištenju zajedničkih tuševa i svlačionica kako bi izbjegli dodir s gljivama koje rastu u toplom i vlažnom okruženju kao što su bazeni, tuševi i svlačionice. Liječite stopala od gljivične infekcije (atletsko stopalo) jer se ona može proširiti na nokte.
  • Koristite antifungalni sprej ili puder za svoje čarape i cipele.
  • Izbjegavajte primjenu laka za nokte. Premda prikrivanje gljivične infekcije lakom može biti zgodno, može zadržavati vlagu i pogoršati infekciju.