Moć svježeg bilja

Alfred Vogel već je u mladosti ustanovio da samo svježe ubrano i odmah prerađeno bilje ima svu snagu i sav ljekoviti potencijal. Brojna iskustva i razgovori s bolesnicima potvrdili su njegovu tezu da pripravci iz svježeg bilja bolje i snažnije djeluju od preparata od osušenog bilja.

 • Zato su prirodni lijekovi A. Vogel svježi kao i priroda. Bilje za pripravke A. Vogel mora se se preraditi u roku od 24 sata od branja.
 • To načelo vrijedi i za uzgojeno bilje i za ono ubrano u divljini.
 • Brojne analitičke studije i testovi in vitro (laboratorijska ispitivanja) potvrđuju da pripravci A. Vogel od svježeg bilja u usporedbi s običnim proizvodima od sušenog bilja imaju više prednosti. To su: veća koncentracija, širi spektar učinkovitosti, bolja postojanost te veća aktivnost u testovima stanične kulture.
 • Za svaki pojedini proizvod A. Vogel koji koristite za jačanje zdravlja jamčimo vam potpuni učinak svježeg bilja.

U suhom stanju koristimo samo neko bilje koje ne raste u našem podneblju te nemamo drugog izbora.

8 načela A. Vogla

Djelo Alfreda Vogla baština je mudrosti o načinu života i liječenja koje se uvijek ugleda na prirodu.

Suradnice i suradnici tvrtke A. Vogel smatraju izazovom i svojom zadaćom voditi se tim načelima u svom radu i uvjerljivo ih zagovarati.

1. Prirodnost i kvaliteta života

Živjeti što više u skladu sa Stvoriteljem i prirodom te u svijesti o njihovoj snazi sinonim je za kvalitetu života.

Omogućiti ljudima da težnju za skladom prirode postave kao osobni život cilj uzvišeni je zadatak.

2. Briga za zdravlje

Izvor zdravlja i životne radosti je u prevenciji. Čovjek se svjesno i dobrovoljno mora odlučiti da će prirodno i uravnoteženo jesti te obraćati pozornost na upozorenja svog tijela.

Zdravlje i bolest obično ne djeluju na različite organe slučajno, već su jako ovisni o životnim uvjerenjima, okolnostima i načinu života.

3. Vlastita odgovornost

Poznavanje povezanosti prehrane i zdravlja odnosno bolesti olakšava nam nužno potreban uvid u činjenicu da zdravstvene institucije nisu odgovorne za naše zdravlje već smo to mi sami. Liječnik ili terapeut vodič je u šetnji kroz planine. Ide ispred nas i vodi nas putem, ali ne može nositi bolesnika. Čovjek mora hodati sam.

Potrebno je naučiti kako se brinuti o svom zdravlju. “Izaberite pretežno vegetarijansku, prirodnu, bazičnu, cjelovitu prehranu s velikim udjelom sirove hrane – time doprinosite dugoročno zdravlju i ravnoteži.

4. Ravnoteža kao životno načelo

Pokušajte pronaći ravnotežu između napetosti i opuštanja, između aktivnosti i odmora, između mentalne i fizičke aktivnosti.

Neravnoteža i nesklad u bilo kojem području života izazivaju nemir i bolesti.

5. Pozornost i suosjećanje

Život po prirodnim načelima više je od tehnike. Zahtijeva unutarnje duboko razumijevanje i poštovanje, te suosjećanje s prirodom.
Želimo li nešto poduzeti protiv nasilja, bilo nad ljudima ili životinjama ili okolinm, moramo naučiti poštovati život kao nešto sveto.

Dopuštati da životinje kao dio našeg svijeta podnose patnju u pokusima koji se nad njima provode okrutno je i nespojivo s ljubavlju prema prirodi.

6. Težnja prema zdravlju je prirodna

Nikad nije kasno započeti podupirati prirodu u njenom stremljenju prema zdravlju, jer zakon prirode nalaže da se život mora sačuvati.” Mnogi su ljudi , zahvaljujući dosljednoj promjeni načina života i prirodnim lijekovima, vratili zdravlje nakon dugogodišnje bolesti.
Osnova prirodne cjelovite medicine je u tome da se ne tretiraju samo simptomi bolesti već da se pokuša doći do uzroka njihovog nastanka.

7. Cjeloviti pristup

Svaka biljka predstavlja nešto dovršeno, zaključeno; radi se o receptu koji proizlazi iz inteligencije, predviđanja i mudrog planiranja. Ne zna se što se dešava s vrijednošću pojedine biljke ako se poremeti njen mudro osmišljen sastav.

Sve učinkovite i promjenjive tvari ljekovitog bilja imaju svoje značenje, dopunjuju se međusobno i djeluju kao cjelina. Važno je da biljke rastu iz zdravog sjemena i zdravog tla, bez upotrebe pesticida i da se u ljekoviti pripravak prerađuju obazrivo i na nježan način, bez uporabe toksičnih ili ekološki štetnih pomoćnih tvari. Ako je moguće i primjereno, lijek se izrađuje od svježeg bilja.

8. Moć ljubavi

Neka te ljubav vodi u svim tvojim nastojanjima – ona je najjača sila u svemiru.

10 načela prehrane A. Vogla

“Gotovo 80% svega što nas čini bolesnima možemo pripisati neznanju i nepromišljenom odnosu prema potrebama našeg tijela. Kad smo bolesni, zdravlje nam ne može vratiti ni vjera u medicinu niti medicina sama – moramo se vratiti prirodnom načinu života jer glavni dio naših bolesti uzrokovan je neprirodnim načinom života i prehrane.”

Ovo je odlomak iz knjige Alfreda Vogla, objavljene 1935. godine pod naslovom Die Nahrung als Heilfaktor(Hrana kao čimbenik zdravlja). Pionir prirodnog liječenja bio je uvjeren da živjeti u skladu s prirodom znači hraniti se prirodno i zdravo. Ako se čovjek hrani samo prirodno obrađenim i prerađenim namirnicama, ne treba se bojati viška ili manjka vitamina. U prirodi, kako je imao običaj reći pionir prirodnog liječanja, dano nam je sve što nam je potrebno za zdrav duh u zdravom tijelu. Deset načela prehrane Alfreda Vogla mogu se sažeti na sljedeći način:

 1. Ono si što jedeš! Jelo mora biti užitak i služiti zdravlju. Namirnice moraju biti uzgojene u skladu s kontroliranom biološkom poljoprivredom i moraju biti što svježije i prirodnije – tada će biti i ukusne i zdrave.
 2. Prehrana mora biti što prirodnija, bogata balastnim tvarima, vitaminima i mineralima. Preporučuju su masti u obliku dobrih biljnih ulja i ribe koje sadrže omega masne kiseline.
 3. Jedite polako i dobro žvačite hranu (dobro sažvakana hrana već je napola probavljena). Navečer jedite “lagane“ obroke – salatu, zeleno povrće, rijetke juhe i svježe voće.
 4. Namirnice moraju biti svježe i lagano obrađene (ne pecite ih na masnoći) kako se ne bi uništili dragocjeni vitamini. Ne podgrijavajte hranu jer već s kuhanjem namirnice gube određenu količinu vitalnih tvari. Izbjegavajte gotova ili polugotova jela, a ako to nije moguće, pazite da sadrže dovoljno vitamina i minerala. Pri tome, radije uzmite duboko smrznuti grah nego grah iz limenke.
 5. Nakon jela prošetajte. Time osiguravate pravilno disanje i pospješujete probavu.
 6. Određenih dana postite. Za njegu crijeva korisni su i redoviti dani kad konzumirate samo sokove, voćni dani, dani kiselog zelja ili dani riže.
 7. Pijte malio, tj. što manje kave i alkohola. Odvknite se od nikotina. Te supstance imaju nadražujući učinak na organe, npr. na želudac i crijeva.
 8. Jelima poboljšajte okus dodatkom mirisnog začinskog bilja, klica, češnjaka, komadića hrena, soka od limuna itd. Uživajte u malim obrocima.
 9. Općenito jedite umjereno jer, kao što kaže A. Vogel, kod punovrijedne hrane dovoljno je pojesti 40 – 50 % manje hrane, ali je prehrana unatoč tome bolja.
 10. Alfred Vogel bio je pretežno vegetarijanac i hranio se prirodnom, neobrađenom, uglavnom bazičnom punovrijednom hranom s većim udjelom sirovih namirnica, kao što se danas hrane narodi koji žive u skladu s prirodom.

Svoja otkrića o zdravoj prehani Alred Vogel u raznim je razdobljima predstavio u raznim publikacijama: u knjizi Die Nahrung als Heilfaktor (Hrana kao čimbenik zdravlja) (1935.), u svom standardnom djelu Der kleine Doktor (Narodni liječnik) (1952.) i u knjizi Die Leber reguliert die Gesundheit (Jetra regulira zdravlje) (1960.). Revija A. Vogel – Gesundheits Nachrichten (Novosti o zdravlju A. Vogla) govori o trendovima zdrave prehrane i sadrži u svakom izdanju ukusan recept A. Vogla. Aktualnost publikacija Alfreda Vogla do danas se nije umanjila.