Imunitet

Imunološki sustav jedan je od najvažnijih nositelja našeg zdravlja. Unatoč svojoj zanemarivoj težini od 1,5 kg, jedna je od najsloženijih mreža u našem tijelu, uz živčani sustav. Taj sustav, koji nije ograničen samo na jedan organ, već djeluje kao mobilna akcijska grupa, zove se imunološki sustav ili obrambeni sustav tijela. Štiti nas od stranih organizama kao što su virusi i bakterije te od neupotrebljivih stanica.

Uzročnici i zaštitni faktori

Dnevno smo izloženi mnogim štetnim tvarima protiv kojih se imunološki sustav učinkovito bori. Prvi zaštitni sloj čine koža i sluznica. Obrambena funkcija jača se kad imunonosne stanice tvore obrambene tvari u sluzi, slini i suzama (imunoglobulin A, lizocim i drugo). Ako uzročnik prođe kroz tu prvu prepreku, nastupa ojačani specifični i nespecifični imunološki sustav.

Nespecifični i specifični imunološki sustav

Nespecifični imunološki sustav sastoji se od različitih “fagocita” (granulocita i makrofaga) i služi kao brza i odlučna prva obrana nakon što strani organizmi prođu prvu liniju obrane, na primjer kod oštećenja kože. Pri tome fagociti uništavaju uzročnike i liziraju ih (probavljuju) u stanici. Nespecifični imunološki sustav nije specifičan za jednog uzročnika već je nespecifično usmjeren na borbu protiv raznih “uljeza”.

Specifični dio imunološkog sustava sastoji se od specijaliziranih obrambenih stanica. Njihov je zadatak upravljanje imunološkim sustavom. Mogu eliminirati rakom ili virusima zaražene stanice. Proizvode i velike količine protutijela, specifičnih obrambenih tvari. U specifičnom imunološkom sustavu tijekom života pojavi se postupak prilagođavanja, koji omogućava moćnu ciljnu imunološku reakciju. Posebne memorijske stanice, koje mogu doseći 20 godina starosti, omogućavaju prilikom novog kontakta s istim uzročnikom brzu i masovnu samoobranu. Na tome se temelji načelo imunizacije.

Specifični i nespecifični dio imunološkog sustava su raznoliki i neraskidivo povezani jedan s drugim te rade zajednički.

Stanični i humoralni obrambeni sustav

Stanična obrana sastavljena je od različitih obrambenbih stanica imunološkog sustava. Te imunološke stanice djelomično proizvode obrambene čimbenike i izlučuju ih u tjelesne tekućine. Ti obrambeni čimbenici tvore humoralnu obranu: humoralni sustav djeluje putem sokova.

Autoimune bolesti

U određenim primjerima obrambena funkcija imunoloških stanica ne usmjerava se samo protiv stranog tkiva već i protiv vlastitog tijela. Razvija se autoimuna bolest poput reumatoidnog artritisa, Hashimotove upale ovojnice ili Morbus-Becterewljeve bolesti.

A. Vogel preporučuje

Ljekovito bilje i imunološki sustav

Američki slamnik (ehinaceja) osnažuje tjelesni obrambeni sustav. Poboljšava fagocitoznu učinkovitost granulocita i makrofaga te aktivira različite dijelove nespecifičnog imunološkog sustava. Tako se mogu jednostavno spriječiti zaraze i prehlade ili ublažiti njihov tijek.

Način života i životna radost

Uravnoteženo raspoloženje i smijeh jačaju imunološki sustav.

Tjelovježba i sport

Redovita umjerena tjelovježba pokreće cirkulaciju krvi i imunološki sustav. Preporučamo najmanje tri puta tjedno po 20 minuta kretanja. Idealna je aktivnost uz puls od 180 umanjena za vaše godine.

Prehrana i namirnice sa štetnim djelovanjem

Vitalne tvari koje se nalaze u povrću i voću jačaju imunološki sustav. Blagotvorni su i određeni elementi u slijedovima i vitamini poput cinka i vitamina C. Oni su idealni za optimalno funkioniranje bjelih krvnih zrnaca. Nasuprot tome, štetnim učincima stimulansa, kao što su nikotin, slabite tjelesnu obranu pa ih je poželjno izbjegavati. Samo jedna cigareta dnevno povećava dnevnu potrebu za vitaminom C za dvije trećine.

Opuštanje i spavanje

Imunološki sustav je organ čije se stanice brzo troše i generiraju nove. Prosječni životni vijek bijelih krvnih zrnaca je 10 dana. Izuzetno aktivno djeluju u imunološkom sustavu. Jedna stanica izlučuje do 2000 imunoglobulina u sekundi. Redovita razdoblja mirovanja zato su nužno potrebna za pravilno djelovanje sustava. Posebno je važno dobro spavanje, te polazakna počinak prije ponoći.

Savjet
Echinaforce® Forte tablete