Filozofija A. Vogla

Prirodni lijekovi iz svježeg bilja

Osnova za izradu prirodnih lijekova prema A. Voglu svježe je ubrano, kontrolirano biološki obrađeno bilje, koje uzgajamo iz vlastitog, pažljivo biranog sjemenja. Od bilja do tablete ili tinkture dosljedno se pridržavamo ove filozofije, čiji moto je priroda. Poznati švicarski pionir prirodnog liječenja bio je uvjeren da lijekoviti pripravci iz svježeg bilja djeluju jače i sveobuhvatnije od lijekova izrađenog od osušenog bilja.

Što je svježija i čišća biljka, bolji je i postojaniji lijek. Ovo je osnovna misao vodilja Alfreda Vogla (1902. – 1996.), jednog od najvažnijih pionira prirodnog liječenja 20. stoljeća. Već je u ranom djetinjstvu od roditelja te bake i djeda naučio što je ljekovito bilje i da ga treba poznavati i cijeniti njegove ljekovite osobine. Tridesetih godina prošlog stoljeća u Teufnu AR (Švicarska) imao je praksu kao liječnik prirodnim lijekovima i za svoje je bolesnike sam pripremao biljne pripravke. Uskoro je zaključio da su najljekovitije tinkture koje je pripremao od svježe ubranih biološki prerađenih biljaka. U sljedećih 30 godina zanimanje za prirodne lijekove A. Vogel povećalo se do te mjere da ga proizvodnja u Teufnu nije više mogla pratiti. Godine 1963. osnovao je tvrtku Bioforce AG u Roggwilu (kanton Urgau, Švicarska). Postavio je stroge smjernice za uzgoj, pripremu i kvalitetu biljnih lijekova. Svaki proizvod od svježeg bilja tvrtke A. Vogel mora sadržavati po mogućnosti potpuni i nepromijenjeni spektar djelovanja svježeg bilja.

300 tona svježeg bilja godišnje

Bioforce proizvede godišnje 300 tona svježeg bilja, što odgovara težini tri lokomotive. Ubrano bilje prerađuje se u roku od 24 sata. Unatoč pomno kontroliranom biološkom uzgoju provode se i nasumične provjere – sadrži li bilje potencijalno toksične tvari iz okoliša, npr. teške metale. Nakon toga slijedi proizvodnja prirodnih lijekova A. Vogla: svježe bilje mehanički se melje i puni u posude od kromiranog čelika te miješa s otopinom alkohola i vode. Započinje maceracija, najpouzdanija metoda ekstrakcije, pomoću koje se idealno izlučuju i konzerviraju aktivni sastojci svake biljke. Na kraju maceracije tekućina (tinktura) se istisne i odvaja od ostataka bilja, tzv. tropina. Tropine se kompostiraju, a tinktura se nakon dodatnih testiranja u laboratoriju puni u velike posude. Ta pratinktura je “pramajka” svih narodnih lijekova A. Vogel. Temelj je i za tekuće lijekove i za tablete ili kapsule.

Visoka učinkovitost

Tri puta dnevno po 20 kapi – najstariji je način uzimanja tekućih lijekova A. Vogla, npr. Echinaforcea® za otpornost protiv gripe. Iako postoje već dugo i tablete koje omogućavaju potpuno diskretno uzimanje lijekova neutralnog okusa. Baš zbog toga su se u tvrtki Bioforce šezdesetih godina 20. stoljeća odlučili pokrenuti liniju tableta od svježeg bilja. Uvjet za proizvodnju formulirao je sam Alfred Vogel: pripremiti najkvalitetnije lijekove od svježeg bilja s najvećim udjelom aktivnih supstanci.

Korak od pratinkture do tableta na samom početku nije bio nimalo jednostavan. Joseph Gehrig, dugogodišnji voditelj odjela Tekućih pripravaka u Bioforceu, sjeća se: “Problem je bio u tome kako iz pratinkture odvojiti alkohol, a da se pri tome ne izgubi ili promijeni učinkovitost pripravka. Svaka naknadna obrada tinkture znači gubitak vrijednih sastojaka.” Nakon mnogih pokušaja Alfred Vogel konačno je sa suradnicima 1971. uspio iznimno pouzdanim postupkom ispraravanja proizvesti prvu tabletu iz svježeg bilja, koja je odgovarala željenoj kvaliteti. To je bio i temelj za današnji, naročito blag postupak isparavanja od tek nekoliko sekundi.

Kvaliteta, učinkovitost i čistoća

Kod isparavanja alkohola idući važan korak je proizvodnja tableta. Koncentrat svježih biljaka promiješa se s prirodnim pomoćnim tvarima za tablete (celuloza/laktoza) i ta se masa pažljivo osuši i od nje se oblikuju tablete, koje su najprikladnije za oralnu primjenu. Posljednji korak u proizvodnom postupku punjenje je smeđih staklenki tabletama pomoću elektronskog brojača tableta. Staklenke imaju žig kvalitete, što korisniku potvrđuje da je dobio prirodni lijek A. Vogel od svježeg bilja koji ima najbolju i uvijek jednaku kvalitetu, učinkovitost i čistoću.