Precizno i snažno protiv virusnih bradavica

Virusne bradavice

Bradavice su uobičajena virusna infekcija kože različitih dijelova tijela, uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV). Do sada je otkriveno više od 150 različitih tipova HPV-a.

Jedna su od najčešćih promjena na koži u djetinjstvu pa ovoj tvrdokornoj pošasti podliježe gotovo svako peto dijete. Mogu se pojaviti u svakoj životnoj dobi, ali ipak najčešće se javljaju kod djece, a vrlo rijetko kod starijih ljudi.

Izgled i veličina bradavice ovisi o vrsti virusa koji ju je izazvao kao i o mjestu na kojem se nalazi na tijelu. Razlikujemo nekoliko različitih vrsta bradavica:

  • obične bradavice (verrucae vulgaris) najčešće se nalaze na prstima, gornjem dijelu šake, na koljenima i na oštećenim dijelovima kože. To su čvrste izrasline boje kože i hrapave površine, u promjeru površine manje od jednog centimetra. Vrlo često na sredini imaju i male crne točkice.
  • palmoplantarne bradavice (verrucae plantares, verrucae palmares) su bradavice na tabanima ili dlanovima, koje su radi pritiska spljoštene ili rastu prema unutra.
  • plosnate bradavice (verrucae planae) su manje, glatke, ravne i obično boje kože. Često se pojavljuju u skupinama. Pojavljuju se na bilo kojem mjestu na tijelu, kod djece najčešće na licu.
  • končaste bradavice (verrucae filiformes) su oštre i tanke i pojavljuju se na vratu, licu, usnicama i nosu-
  • ostale: mozaične bradavice, bradavice na noktima (verrucae periunguales), genitalne bradavice(condylomata acuminata).

Obične bradavice (verrucae vulgaris)

Pojavljuju se u obliku čvrstih, ovalnih papula različitih veličina, rožnate površine i obično nemaju promjer veći od 1cm. Vrlo često na sredini imaju i male crne točkice. Najčešće se nalaze na prstima, rukama, leđima, koljenima i laktovima.

Možemo se zaraziti putem oštećene ili mokre kože. Virus se među ljudima prenosi dodirom i neizravno preko kontaminiranih predmeta i podova (npr. u gimnastičkim dvoranama i bazenima). Virus se može prenijeti s jednog mjesta na koži na drugi, ako se bradavica ošteti i virus se proširi na okolne dijelove kože.

Najčešće se pojavljuju kod djece i odaslih s niskim imunitetom te kod atopičara.

Kako se prenose

Bradavice su posljedica virusne zaraze koju izaziva papiloma virus (HPV). Postoji preko 150 različitih vrsta virusa i samo neki su povezani s nastankom bradavica. Virusi nemaju svoj metabolizam, kao na primjer bakterije. Za razmnožavanje im je potrebna stanica domaćina. Obično je koža dobro zaštićena od napada virusa. Ako je imunološki sustav oslabljen vjerojatnost zaraze je povećana.

Možemo se zaraziti putem oštećene ili mokre kože. Virus ulazi kroz gornji sloj kože putem male ozljede i dovodi do stvaranja bradavica. Virus se među ljudima prenosi dodirom (npr. rukovanjem) i neizravno, preko kontaminiranih predmeta i podova ( npr. u gimnastičkim dvoranama i bazenima). Rizik od infekcije je malen, ali postoji. Virus se može prenijeti s jednog mjesta na koži na drugi, ako se bradavica ošteti i virus se proširi na okolne dijelove kože.

Ne dirajte bradavice drugih ljudi kako biste izbjegli zarazu. Ne posuđujte obuću ni čarape osoba koje imaju bradavice na stopalima. U bazenima i javnim kupalištima uvijek nosite natikače, a u teretanama uvijek nosite sportsku obuću. Ne brijte područja na kojima se nalaze bradavice, ne grebite ih ni ne grizite, pazite da se ne oštete.

Razdoblje između zaraze i pojave bradavica je dugo, obično traje nekoliko mjeseci pa čak i dulje od godinu dana.

Kako se riješiti bradavica

Virusne bradavice nisu opasne i obično ne uzrokuju probleme ili bol. Neke ostaju na koži i nekoliko godina, dok druge nestaju same od sebe, ali i dalje su izvor zaraze. Neke smetaju iz estetskih razloga i zato ih uklanjamo. Način uklanjanja ovisi o njihovom položaju, vrsti, izraženosti i starosti.

Najčešći načini uklanjanja

  • narodna tradicija preporučuje mnoge kućne biljne lijekove (krvava mliječka, neven, maslačak, češnjak , vinski ocat, kreda, puževa slina, kore banana ..) , ali njihov učinak nije znanstveno dokazan, a neki od njih mogu jako iritirati kožu.
  • salicilna kiselina, mliječna kiselina, octena kiselina – u obliku otopina i flastera , koji su dostupni u ljekarnama i namijenjeni samoliječenju. Cilj liječenja je iritacija koja izaziva ljuštenje i otpadanje bradavice, ali postupak obično traje više mjeseci.
  • zamrzavanje tekućim dušikom – uništava stanice virusom zaražene kože i uzrok upale, koji može dodatno pospješiti nastanak bradavice. Postupak može biti bolan, liječenje treba ponavljati svaka tri do četiri tjedna, dok bradavica u potpunosti ne nestane. Liječenje tekućim dušikom smije provoditi samo liječnik, a za samoliječenje na raspolaganju su vam i drugi tekući plinovi (eter , propan ).
  • druge metode liječenja kao što je kiretaža, elektrodisekcija , laserski tretman ili operativni postupci. Ove zahvate izvodi isključivo specijalist dermatolog.
  • NOVO: Napokon i u Hrvatskoj – Acetoucaustin®, tekućina za odstranjivanje bradavica na rukama i stopalima!