Koje lijekove radije birate – prirodne ili kemijske?

Rezultati debate i stručno mišljenje

Kada biramo lijek za svoje zdravstvene tegobe, često dolazimo do dvojbe – izabrati lijek na prirodnoj bazi ili s većim udjelom kemijskih sastojaka? S biljnim proizvodima u većoj mjeri čuvamo prirodnu ravnotežu organizma, ali za djelovanje se obično trebamo duže strpiti, dok kemijski proizvodi najčešće brzo djeluju.

U radnom vremenu često imamo potrebu za kofeinom, no je li to jedini razlog (i glavni) razlog zašto pijemo kavu? Odaberite jedan ili oba!

Da bismo istražili kako se najčešće riješava ova dilema, pokrenuli smo debatu na društvenim mrežama. Ovako su odgovorili naši pratitelji:

Kao što se može vidjeti iz priloženog, većina sudionika radije bi se odlučila za lijekove na prirodnoj bazi. Ove rezultate odlučili smo prokomentirati s našom suradnicom, magistrom farmacije i diplomiranom homeopatkinjom i fitoterapeutkinjom Ines Buhač.

Magistra Buhač nam je potvrdila činjenicu da su kemijski proizvodi svojevrsna instant rješenja, odnosno da zaista djeluju brže od onih prirodnih. Budući da se većina ispitanika ipak odlučila za biljne opcije, upitali smo je smatra li da je to možda stvar aktualnog trenda prirodnih i organskih proizvoda, a ona se složila da je to sigurno jedan od faktora. S druge strane, naglasila je važnost duge tradicije uporabe prirodnih ljekovitih sredstava u našoj zemlji, kao i suvremenih istraživanja koja dokazuju njihovu učinkovitost i dobrobiti za organizam.

Također nam je objasnila da, kao i za sva zdravstvena pitanja, pristup mora biti individualan, pa tako i izbor proizvoda za prevenciju ili liječenje zdravstvenih tegoba mora ovisiti o indikacijama, stanju i dobi bolesnika. Ponekad je korisno i kombinirati različite lijekove, no u tom slučaju obvezno je posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom, kao i u slučajevima kad nam odabrani lijek ne djeluje kroz nekoliko dana.

Ono što možemo zaključiti iz ove debate popraćene stručnim komentarom je da svakako trebamo cijeniti tradiciju ljekovitih sredstava na prirodnoj bazi, ali pritom ne trebamo zanemarivati učinkovitost koju nam mogu pružiti kemijski proizvodi. I naravno, za takve i slične dvojbe, nikad se ne trebamo ustručavati tražiti stručno mišljenje.

Pokaži mi prirodan lijek protiv kašlja