Kako prepoznati gripu?

Mnogi prebole gripu svake godine, ali se nitko nikada neće naviknuti na nju. Brzo nas sruši u krevet i najbolje je preležati bolest jer u suprotnom može doći do ozbiljnih komplikacija.

Prehlada ili gripa?

Ponekad je teško razlikovati gripu od jače prehlade.

Simptomi prehlade u pravilu se javljaju postupno, ali kod gripe vas svi simptomi „pogode odjednom” te je praćena visokom temperaturom.

Također, kod prehlade simptomi brzo prolaze dok se nakon gripe se još tjedan dana ili duže osjećate iscrpljeno i umorno.

Simptomi gripe:

Koliko dugo traje gripa?

Trajanje gripe je individualno. Simptomi uglavnom traju oko tjedan dana, iako mogu biti izraženi i puno duže kod teške infekcije ili u bolesnika s oslabljenim imunološkim sustavom.

Prvi znak pojave gripe obično je iznenadna visoka temperatura i bolovi u mišićima i zglobovima.

Nakon toga, simptomi više nalikuju prehladi. Možete imati grlobolju i suhi kašalj. Problem je i otežano disanje i začepljen nos. To se događa kada nakupljena sluz postane gusta, što uzrokuje i kašalj jer se vaše tijelo nastoji osloboditi viška sluzi.

POBIJEDI KAŠALJ!

Nakon tjedan dana simptomI se obično ublažuju i ponovo se osjećate bolje. Međutim, ponekad je potrebno čak nekoliko tjedana do potpunog oporavka.

Moguće komplikacije izazvane gripom

Ako imate oslabljeni imunološki sustav, ponekad se uz gripu mogu javiti komplikacije.

One uključuju:

  • Bronhitis – upala dišnih putova kojima zrak ulazi i izlazi iz pluća. Disanje je otežano, a često se javlja i produktivni kašalj. Kao posljedica bronhitisa može se javiti i upala pluća.

SMIRI PRODUKTIVNI KAŠALJ!

  • Upala pluća (pneumonia) – virusna ili bakterijska upala plućnog tkiva je najčešća komplikacija koja se javlja uz gripu ili kao njezina posljedica.
  • Upala uha – najčešći tip upale uha je posljedica nakupljanja tekućine i gnojnog sekreta u srednjem uhu. Vrlo često se javlja kod djece nakon prehlade ili gripe. Može proći samo od sebe kroz nekoliko dana, ali ponekad je potrebno liječenje antibioticima.

Trebam li ići liječniku?

Važno je zapamtiti da osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, poput djece, starijih i osoba s postojećim zdravstvenim problemima mogu imati puno izraženije simptome gripe i često zahtijevati povećanu medicinsku pažnju.

Potražite liječničku pomoć ako primijetite neki od sljedećih simptoma:

  • Jake glavobolje i bol u prsištu
  • Vrtoglavicu
  • Dugotrajno povraćanje, kašalj, grlobolju ili povišenu temperaturu
  • Probleme s disanjem tzv. “kratak dah”.
  • Zbunjenost