Islandski lišaj, sve tajne njegove ljekovitosti

Teško gutanje, promuklost i bolno grlo problem je s kojim se susrećemo više puta godišnje. U jesenskim i zimskim mjesecima, upravo su usna šupljina i ždrijelo najosjetljiviji organi s kojima virusi i bakterije dolaze u doticaj pri ulasku u naš organizam uzrokujući tako bol ili osjećaj žarenja u grlu, otežano gutanje, suhu sluznicu i nadražajni kašalj. Moćni saveznik protiv negativnih sezonskih utjecaja upravo je islandski lišaj (Cetraria islandica) čije tajne njegove ljekovitosti potječu još od 17. stoljeća, od kada se koristi u tradicionalnoj medicini.

Islandski lišaj – prirodni antibiotik za liječenje tegoba dišnih puteva

Islandski lišaj jedan je od najpoznatijih prirodnih saveznika za liječenje kašlja i upalnih stanja gornjeg dijela dišnih puteva. Glavni sastojci lišaja su gorke tvari i sluzi (polisaharidi) koji djeluju tako da oblažu zaštitnim slojem nadraženu i oštećenu sluznicu.
Visok sadržaj polisaharida lihenina koji se nalazi u ovoj ljekovitoj biljci odgovoran je za zaštitu upaljene sluznice. Osim što oblažu upaljenu sluznicu, djeluju protuupalno i smanjuju podražaj na kašalj. Pročitajte na našem blogu 5 savjeta koji će vam pomoći kad vas muči kašalj!

Usinska kiselina koja je sastavnica islandskog lišaja ima izuzetna antibiotska svojstva i upravo zbog toga islandski lišaj se smatra vrijednim prirodnim antibiotikom.
Pripravci islandskog lišaja na tržištu najčešće dolaze u obliku pastila za grlo, čaja, tableta i sirupa.

Ljekovito djelovanje islandskog lišaja

bfc23c4910de2557fc064b03bbd7b485_blog_wide

Ljekoviti pripravci islandskog lišaja primjenjuju se kod svih vrsta prehlada, a najčešće se koriste kao sredstva:

  • za smirivanje kašlja i promuklosti kod upala gornjih dišnih puteva
  • kao pomoć pri dodatnom naporu glasnica
  • za smirivanje upala usne šupljine i ždrijela
  • u stanjima otežanog disanja kroz nos
  • za zaštitu isušene sluznice gornjih dišnih puteva koja se najčešće javlja za vrijeme hladnijih dana u godini.

Bolest dišnih puteva najčešće se javlja u jesenskim i zimskim razdobljima. Pročitajte na našem blogu: Kako spriječiti upalne bolesti dišnih puteva kod djece?  

Pripravci islandskog lišaja koriste se u liječenju svih vrsta prehlada i upala, kod suhih nadražujućih upala usne šupljine i ždrijela, kod bronhalnog katara, kašlja, hripavca, prehlade s prekomjernom sluzi. Ova izuzetno vrijedna ljekovita biljka koristi se kod svih oboljenja pluća kao i kod slabih pluća jer ih čisti i jača.

Osim polisaharida (koji su gorkog okusa), steljka islandskog lišaja također sadrži pektine, vitamine B kompleksa i provitamin A. Zahvaljujući svojim vrijednim sastojcima islandski lišaj koristi se i kod jačanja i čišćenja probavne sluznice želuca, crijeva, slezene, jetre, gušterače, bubrega i mokraćnog mjehura. Kombinacija sluzi i gorkih tvari islandskog lišajajača organizam nakon iscrpljujućih bolesti i odlično je sredstvo za poboljšanje teka i probave.

Gdje raste islandski lišaj

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kao što smo već spomenuli, islandski lišaj koristi se u tradicionalnoj medicini još od 17. stoljeća. Osim što je cijenjen zbog svoje farmakološke aktivnosti, ova je ljekovita biljka bez naročitog mirisa i gorkog okusa, u sjevernim krajevima našeg  planeta, je bila prepoznata kao hrana za ljude i životinje.
Suhi lišaj se mljeo u brašno i od toga spravljao kruh i pogačice. Služio je kao povrće (prilog uz jela od mesa).

U medicinske svrhe najprije se koristio na Islandu, ali primjena mu se vrlo brzo proširila i na druge zemlje. Blijede je kestenjaste boje, iako ima i sivobijelih primjeraka, a naraste do oko 10 cm visine. Zbog svoje neobične strukture (nije raščlanjen na korijen stabljiku i listove) ubraja se u grmaste lišajeve, u posebnu skupinu biljnih organizama.
Ljekoviti lišaj najviše raste u sjevernim zemljama, posebno na Islandu, na padinama s lavom i ravnicama zapadnog i sjevernog dijela otoka. Raste i u Walesu, sjevernoj Engleskoj i jugozapadu Irske. Ima ga i u sjevernoj Americi, a u našim krajevima ga ima po planinama.
Islandski lišaj  vrlo je važan u ekologiji jer ne podnosi zagađeni zrak, tako na mjestima gdje on raste  znamo da je zrak čist.

Jednostavan recept za pripremu čaja od islandskog lišaja:  Prokuhajte vodu i u čajnik dodajte 1 žlicu suhog islandskog lišaja, prelijte sa 2,5 dcl vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Zasladite po želji. Popijte jednu do dvije šalice dnevno. Svakako se prije upotrebe posavjetujte s vašim liječnikom ili ljekarnikom.

Ostanite informirani o zdravlju i prijavite se na naš Newsletter!

Izvori:

1. www.desktopwallpaperhd.net
2. doterrablog.com
3. commons.wikimedia.org
4. www.narodnilijek.com
5. www.alternativa-forum.com
6. hr.wikipedia.org/wiki/