Acetocaustin u borbi protiv virusnih bradavica

Bradavice su benigne izrasline na koži uzrokovane virusom iz porodice Papilloma (HPV). Javljaju se kao nakupine mrtvih stanica na vanjskim dijelovima kože, najčešće na rukama, stopalima ili licu, prijenosom virusa s čovjeka na čovjeka ili kod jedne osobe prijenosom virusa s jednog mjesta na koži na drugi. Javljaju se u bilo kojoj životnoj dobi, ali su češće kod djece i osoba s oslabljenim imunitetom te kod atopičara.

Izgled i veličina bradavica određuje vrstu bradavica kao i mjesto na kojem se nalazi na tijelu, pa stoga razlikujemo:
  • Obične bradavice. Hrapave i čvrste izrasline boje kože manje od 1 cm koje se najčešće pojavljuju na prstima, rukama, leđima, koljenima i laktovima.
  • Palmoplantarne bradavice. Najčešće se pojavljuju na dlanovima ili tabanima i zbog pritiska su spljoštene i rastu prema unutra.
  • Plosnate bradavice. Manje, plosnate bradavice boje kože koje se pojavljuju u skupinama bilo gdje na tijelu.
  • Končaste bradavice. Oštre i tanke bradavice koje se najčešće pojavljuju na vratu, licu, usnicama i nosu.
  • Ostale bradavice: mozaične bradavice, bradavice na noktima, genitalne bradavice
S obzirom da bradavice uzrokuje virus, one su zarazne i lako se prenose među ljudima dodirom ili neizravno preko kontaminiranih predmeta i podova. Virus se također može prenijeti s jednog mjesta na koži na drugo ako se bradavica ošteti. Kako bi spriječili nastanak i širenje bradavica ne dirajte bradavice drugih ljudi, ne posuđujte obuću ni čarape osoba koje imaju bradavice na stopalima, a na bazenima i javnim kupalištima uvijek nosite neku obuću.
Razdoblje između zaraze i pojave bradavica je dugo, obično traje nekoliko mjeseci pa čak i dulje od godinu dana.

Liječenje bradavica

Bradavice su obično bezbolne i nestaju same od sebe u razdoblju od 6 mjeseci do 2 godine.Ako se ne možete riješiti bradavica, ako su bradavice bolne ili ako su mnogobrojne, trebate posjetiti dermatologa. Postoji mnogo načina liječenja bradavica koja ovise o njihovom smještaju, vrsti i težini kao i koliko su dugo na koži.
Za uspješno liječenje je neophodan cijelovit pristup koji uključuje lokalno liječenje samih izraslina, ali i ojačavanje imunološkog sustava, te opće mjere za prevenciju nastanka i širenja bradavica.
Najčešći načini uklanjanja bradavica su krioterapija, odnosno zamrzavanje tekućim dušikom,koje je ponekad potrebno ponavljati nakon 2 do 3 tjedna te primjena salicilne, mliječne ili octene kiseline. Ovi preparati se pojavljuju u obliku otopina ili flastera te se nanose lokalno. Liječenje traje više mjeseci, a krajnji rezultat je iritacija koja prouzrokuje ljuštenje i otpadanje bradavice.

Acetocaustin®

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Acetocaustin®  je otopina za uklanjanje običnih bradavica namijenjena za primjenu kod odraslih i djece (kod djece iznad 6 godina proizvod mora primjenjivati odrasla osoba ili liječnik ukoliko je dijete mlađe od 6 godina).

Otopina sadrži monokloroctenu kiselinu koja vrlo učinkovito uklanja bradavice po principu kemijske destrukcije. Nanosi se samo jednom tjedno na bradavicu pomoću lopatice, a zdrava koža oko bradavice se prije tretmana mora pokriti dobro prianjajućom, viskoznom masti (npr.vazelin, cinkova pasta) kako bi se zaštitila od nagrizajućeg djelovanja Acetocaustin® -a. Prosječno trajanje primjene je pet tjedana.

izvori:

1. www.naturala.hr
2. www.savjetnica.com
3. www.vasdoktor.com
4. www.aad.org
5. www.zenstvena.com