Problemi začepljenog nosa kod beba

Novorođenče ne zna disati na usta i ako mu je začepljen nos, ne može disati uopće. Začepljen nos od samog rođenja može biti rezultat prirođenih anomalija u nosu (najčešće atrezija koana – stražnjih otvora u nosu koje imaju koštano-membranoznu pregradu) ili intrapartalne ili peripartalne infekcije koja zahvaća gornje dišne putove.

Novorođenče s obostranom atrezijom koana može disati samo kada plače, jer tek tada otvori usta i tako se dogodi izmjena plinova. Jednostrana atrezija može se dulje vrijeme „provlačiti” kao otežano disanje na nos uz smetnje sisanja, pogotovo kada se dijete prehladi. Ona se lako otkrije testom metalne špatule koja se stavi djetetu ispod nosa i gleda se postoji li ravnomjerno zamagljivanje metalne površine ispod obje nosnice. Ako se magli samo ispod jedne nosnice, postoji utemeljena sumnja na atreziju koane. Za konačnu dijagnozu valja učiniti kompjutoriziranu tomografiju (CT) prije odluke o kirurškom zahvatu.

Najčešći razlozi začepljenog nosića

Najčešći razlog začepljenog nosa u dojenačkoj dobi jesu akutne infekcije gornjih dišnih putova (poglavito virusne) tijekom kojih dolazi do oticanja sluznice nosa i stvaranje veće količine sekreta koji dijete ne zna izbaciti.

Ima li Vaša bebica starijeg brata ili sestru koji idu u vrtić, šansa za ovakve probleme je veća. Naime, braco i/ili seka donose viruse i bakterije od svojih vrtićkih prijatelja i iako oni sami nisu bolesni, „poklone” ih malenima koji nemaju razvijen imunitet i eto problema! Beba strada kao nevin promatrač.

Beb mamando

Drugi veliki problem otežanog disanja na nos u novorođenačkoj dobi predstavlja sisanje, koje je bebama jedini oblik hranjenja. Sa začepljenim nosom sisanje nije moguće. Dijete se stalno bori za zrak, guta ga, zagrcava se i na kraju obrok završi grčevima, bljuckanjem i povraćanjem, zbog čega djeca mogu lošije napredovati. Za majku svaki podoj u takvim slučajevima predstavlja stres, što se dodatno negativno odražava na dojenče. Zato je imati prohodan nos u dojenačkoj dobi od vitalne važnosti (disanje i hranjenje).

Kako očistiti nos dojenčetu?

Dojenče ne zna ispuhati nos pa valja postupiti na sljedeći način: ukapati u nos fiziološku otopinu ili slične komercijalne pripravke namijenjene dojenčadi kako bi se sekret u nosu razrijedio i nakon toga mehaničkim aspiratorom (pumpicom, usisivačem) „izvukao” iz nosnih šupljina te tako oslobodio dišni put. To svakako valja raditi prije podoja i prije spavanja. Aspirator neće oštetiti sluznicu nosa Vaše bebe ako ga primjenjujete prema uputama. Slobodno ga koristite više puta dnevno!

smiling european newborn baby in white hat

Pravilnim čišćenjem nosa omogućit ćete svojoj bebi normalno hranjenje i što normalnije disanje, posebno tijekom spavanja. To će se odraziti na zadovoljstvo i harmoniju cijele obitelji! Svaka beba svoj nosić treba!

Zašto je važno čistiti nos djetetu?

Začepljen nos kod djece izaziva snažnu nelagodu. Nakupljeni sekret u nosu može uzrokovati probleme s hranjenjem i dovesti do komplikacija (upala sinusa, upala srednjeg uha, upala donjih dišnih putova). Preporučuje se tijekom usisavanja sekreta vršak aspiratora staviti sa strane nosne šupljine, položeno prema dolje, jer se sekret zbog težine sakuplja u dnu nosne šupljine.

Za kraj…

Vidjeli smo što sve može poći po zlu i od kakve je važnosti bebin nosić! Važno je voditi dobru higijenu dječjeg nosića kako bi beba neometano jela i razvijala se.
Pratite iduće blogove jer ćemo obraditi temu najčešćih nedoumica kod dječjih nosića. :)